میترا معظمی؛ محمد توکل؛ خدیجه سفیری
چکیده
در دو دهه گذشته، محصولات تراریخته، موضعی برای اختلافنظر و مناقشه بودهاند. هدف این مقاله، بررسی ادعاهای مطرحشده در این مناقشه و شناسایی کنشگران و مدعیانی است که آنها را طرح میکنند. مقاله حاضر، یک مطالعه موردی کیفی است که دادههای آن از طریق مصاحبه با کنشگران کلیدی و فعال در این حوزه، مناظرههای دانشگاهی، و متون مرتبط با ...
بیشتر
در دو دهه گذشته، محصولات تراریخته، موضعی برای اختلافنظر و مناقشه بودهاند. هدف این مقاله، بررسی ادعاهای مطرحشده در این مناقشه و شناسایی کنشگران و مدعیانی است که آنها را طرح میکنند. مقاله حاضر، یک مطالعه موردی کیفی است که دادههای آن از طریق مصاحبه با کنشگران کلیدی و فعال در این حوزه، مناظرههای دانشگاهی، و متون مرتبط با این مناقشه، شامل متون تخصصی و غیرتخصصی، گردآوری شده و برای تحلیل آنها نیز از روش تحلیل تماتیک استفاده شده است. یافتهها نشان میدهد که دو شبکۀ موافق و مخالف با تولید این محصولات شکل گرفته است که هریک دربردارندۀ کنشگرانی است که نقطه اشتراک آنها دیدگاهی است که در مورد محصولات تراریخته دارند. شبکه موافقان، محصولات تراریخته را در چارچوبهای امنیت غذایی، محیط زیست پاک، غذای سالم، و تولید ملی قرار میدهند؛ چارچوب امنیت غذایی برای متقاعد کردن وزارت جهاد کشاورزی، چارچوب محیط زیست پاک برای اقناع و جلبتوجه سازمان محیط زیست، و غذای سالم برای جلب حمایت وزارت بهداشت بهکار میرود و تولید ملی نیز موردحمایت تمام برنامهریزان و سیاستگذاران است. اما مخالفان، با برجسته کردن مخاطرات این محصولات که شامل مخاطرات ایمنی زیستی و امنیتی است، در پی جلب حمایت کنشگران ذیربط هستند. چیرگی هریک از این چارچوبها، پیامدهای متفاوتی برای مسئله غذا و نظامهای مرتبط با آن خواهد داشت.